BELI BUKU

JOM FOLLOW BLOG SAYA..TERIMA KASIH.

Tuesday, October 13, 2015

Post #6 Panduan Supaya Gambar atau Video Tidak Auto Download ke Handphone

Masih ramai juga yang tidak mengetahui bahawa setting dalam applikasi Whatsapp boleh di 'set' kan supaya gambar ataupun video yang dihantar tidak perlu di download dan disimpan kedalam memori handphone.

Disini saya nak kongsikan cara-cara nya kepada yang belum tahu. 
Dan bagi yang dah tahu, boleh skip je posting ni dan baca posting saya yang lain ye..hehe..




Pergi Settings Whatsapp, lepas tu pilih Chat Settings.


Pilih Media auto-download .


Pilih When Using Mobile Data, 'unselect' pada pilihan Images, Audio dan Videos.
Seperti pada gambar #4. Dan tekan OK.
Kemudian pilih pula When Connected on Wifi, buat seperti tadi juga.
Lihat pada gambar #5. Dan jangan lupa tekan OK




 Setelah ni, anda tidak perlu lagi risau handphone 'lagging' ke ,'hang' ke ataupun jem yer.

Selamat mencuba ye.

(* Silakan share kalau anda rasa panduan ni berguna dan bermanafaat.)



Thanks for Reading. 
~ Eeta.Sams ~
Post a Comment